tirsdag 18. januar 2011

Maria Amelie - fanget av pressen

Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, har preget nyhetsbildet den siste tiden. Ikke fordi hun har utrettet noe stort, men fordi hun oppholder seg ulovlig i Norge og ble pågrepet av politiet for omtrent en uke siden. Nå har hun riktignok skrevet en bok og på mange måter integrert seg i samfunnet, men er det grunn god nok til at hun skal stå over loven?

Jeg starter med historien hennes først. Madina Salamova, som jeg velger å kalle henne, ble tatt med av sine foreldre da de flyktet fra Russland til Finland i 2000. Der søkte de asyl med identifikasjonspapirene sine. Den søknaden ble avslått, og i oktober 2002 dro de videre til Norge. Her søkte de på nytt asyl, men denne gangen med falsk identitet. Denne søknaden ble endelig avslått i 2004, noe som førte til at familien gikk i dekning. Etter dette har Madina blant annet lært seg flytende norsk og fullført en mastergrad ved NTNU under falskt navn. Nå står Madina Salamova tiltalt for brudd på utlendingsloven, og UDI vil utvise henne for å ha oppgitt falsk identitet, oppholdt seg ulovlig i Norge og fordi hun har jobbet svart.

Det er altså ingen tvil om at hun har brutt loven, og loven skal i prinsippet være lik for alle. Nå kan man selvfølgelig diskutere om det burde vært gjort noe med utlendingsloven, og hvorfor hun ikke kan søke som arbeidsinnvandrer mens hun oppholder seg i Norge. Dette er noe den rødgrønne regjeringen må svare for. Men inntil det eventuelt skjer en forandring, så må Madina Salamova behandles på lik linje med andre ulovlige innvandrere. Loven er lik for alle, og vi kan ikke "belønne" dem som lurer systemet!

Når det er sagt, er loven virkelig lik for alle? Det oppholder seg tusenvis av ulovlige innvandrere i Norge. Mange av dem driver med åpenlys kriminalitet ved å selge narkotiske stoffer, mens andre klarer seg så godt de kan på mer eller mindre lovlig vis. Jeg skjønner at det på mange kan virke merkverdig at nettopp Madina blir sendt ut, når det virker så enkelt å starte et helt annet sted. Denne jenta har selv valgt å stå frem, blant annet i beste sendetid på NRK på lille julaften. Der ble hun presentert under sitt falske navn av Hilde Hummelvold. Den samme Hilde Hummelvold som er gift med TV-kjendis Petter Nome, en av Madina Salamovas "gode hjelpere". Madina Salamova valgte altså, med god hjelp, å stå frem på TV og lyve for hele den norske befolkningen!

Jeg liker ikke å bli manipulert, og ønsker å ta et oppgjør med medienes dekning av denne saken. Det startet på mange måter da Madina Salamova ble presentert som Maria Amelie av Hilde Hummelvold. Denne saken har fra den dagen blitt så ensidig presentert i media, at jeg stiller spørsmålstegn ved mange journalisters og redaktørers integritet. Hvorfor har det ikke blitt stilt kritiske spørsmål? Hvorfor har det blitt spredt uriktig informasjon? Det var for eksempel ikke åtte politifolk som pågrep Madina Salamova. I følge Politiets Utlendingsenhet var det fem politifolk med på aksjonen, hvorav to foretok selve pågripelsen. Det høres ut som vanlig prosedyre! Likevel har mediene dramatisert det hele ved å hevde at åtte politifolk brutalt pågrep Madina inne på Nansenskolen, mens det hele egentlig skjedde under roligere former på utsiden. Videre har media hevdet at det ble løslatt en livsfarlig narkotikadømt asylsøker for å gjøre plass til Madina Salamova på Trandum, noe som heller ikke medfører riktighet. Hvilken redaksjon tok seg tid til å sjekke fakta før de trykket eller sendte noe av dette? Det var nok en helt annen agenda som lå bak.

Norske medier, sammen med en bred venstreside, har gjort Madina Salamova til et symbol for en sak de ønsker å vinne. De spiller på følelser, og på en venstrevridd propaganda. Dette er et opprør der man vil ha en omkamp om norsk asylpolitikk. Som jeg tidligere nevnte; jeg liker ikke å bli manipulert, noe jeg føler jeg har blitt i denne saken. Vi har alle blitt forsøkt ført bak lyset av noe vi trodde var en uavhengig og seriøs norsk presse, og i spissen for det hele står kjæresten til Madina, Eivind Trædal, som beleilig nok også er journalist.

Jeg beundrer, i denne saken, det standpunktet som statsminister Jens Stoltenberg har tatt. Han sitter urokkelig og sier at utvisningsvedtaket er endelig. Dette er en politikk som Arbeiderpartiet, sammen med Senterpartiet og SV, har trumfet igjennom, og ved å gi etter så vil Stoltenberg tape. Han vil da virke veldig svak! SV har, nær sagt selvfølgelig, i ettertid gått tilbake på dette og ønsker nå at Madina Salamova skal få bli, stikk i strid med den politikken de selv har vært med å vedta. Nok en kamel å svelge for Kristin Halvorsen og resten av Sosialistisk Vingleparti. Det blir spennende å følge med på denne saken fremover, om Madina Salamova til slutt får opphold i Norge, og om hun da blir stilt ansvarlig overfor ligningsmyndighetene for at hun har jobbet svart?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar