torsdag 29. januar 2015

Arbeidsmiljøloven


På onsdag streiket medlemmer av de tre største fagforbundene. De streiket i to timer på grunn av en tilpasning av arbeidsmiljøloven. Det mange skrek høyest om var formuleringene rundt midlertidige ansettelser og overtid.

Det er ingen som er uenig i at fast jobb er å foretrekke foran midlertidig ansettelse. Men alternativet er ofte ikke fast jobb, men ledighet. Fast jobb er derimot ofte resultatet av midlertidig ansettelse. Streiken var altså en demonstrasjon mot det som for mange er en mulighet til å komme seg ut i arbeidslivet.

Eddi Eidsvåg er selverklært radikal sosialdemokrat og mannen bak Pøbelprosjektet. Han vet mer enn de fleste om hvordan man får unge ut i jobb, og langer ut mot fagforeningene. Han mener at de i realiteten streiker mot de svakeste.

Fagbevegelsens logikk er at det er akseptabelt å gå til NAV for arbeidsmarkedstiltak, stå månedsvis i kø og komme på et midlertidig tiltak i inntil fire år, mens det er en brutalisering av arbeidslivet hvis man selv tar initiativ overfor en arbeidsgiver for å vise seg frem.

En undersøkelse gjennomført av Sentio Research for NHO på et representativt utvalg av befolkningen over 15 år, viser at 67 % er helt eller delvis enig i påstanden om at fleksibel arbeidstid er til gode for arbeidstaker. Kun 9 % er helt eller delvis uenig.

Det er nettopp fleksibilitet regjeringen legger opp til. Det skal være mulig å jobbe noe mer i kortere perioder, mot at man da jobber mindre i andre perioder. Dette kan for eksempel passe for mange studenter eller for dem som ukependler.

Regjeringen foreslår ingen endring i antall arbeidstimer, overtidstimer eller søndager man kan jobbe i løpet av et år. Man legger derimot opp til at arbeidstaker sammen med arbeidsgiver kan disponere arbeidstiden mer ut fra behov hos dem begge.

De foreslåtte endringene er så små, at de like godt kunne kommet fra nesten hvor som helst i det politiske landskapet. Eksempelvis søker Arbeiderpartiet etter midlertidig ansatte i disse dager. Hadde disse endringene kommet fra venstresiden, så ville kanskje ikke fagbevegelsen reagert i det hele tatt. Det hele fremstår som fagforeningsledernes personlige politiske protest mot regjeringen.

Et sykehjem i Bergen søkte i fjør om en alternativ turnusordning. Samtlige ansatte stilte seg bak forslaget som gikk ut på å jobbe noe lengre vakter i helgene, men da kun hver fjerde helg. Sykepleierforbundet sa ja, mens Fagforbundet sentralt gikk mot sine egne medlemmer og sa nei. Dette førte til at sykepleierne meldte seg ut av Fagforbundet. Kan hende flere tenker slik i disse dager.


Dette innlegget er sendt til diverse aviser på Sørlandet, og har derfor form som et leserinnlegg uten spesielle dypdykk i temaet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar